Rezumatul proiectului

NR. 92088 / 01.10.2008

CERCETARI MULTIDISCIPLINARE PRIVIND PROIECTAREA TEHNOLOGIILOR INOVATIONALE SI MANAGEMENTUL SISTEMELOR FINANCIARE CU AJUTORUL SINTEZEI STRUCTURALE SI FUNCTIONALE AVANSATE (SSFA)

 

            Prezenta propunere de proiect cuprinde cercetari multidisciplinare pentru proiectarea tehnologiilor inovationale si managementul sistemelor financiare din pietele emergente prin aplicarea metodei sintezei structurale si functionale avansate (SSFA).

Proiectul este de mare importanta datorita fructificarii cercetarilor de excelenta din domeniul sintezei structurale si functionale intr-un cadru nou, inovativ dedicat crearii de instrumente speciale noi, dedicate rezolvarii unor probleme de mare actualitate. Dupa integrarea din 2007, Romania a fost puternic influentata de crizele globale multiple, peste care s-a suprapus dramatic efectul contagios al crizei subprime din SUA, element declansator al noii crize financiare internationale, prima din actualul mileniu.

            Datorita evolutiilor la nivelul mecanismelor si proceselor complexe si intercorelate, cercetarea economica romaneasca trebuie sa aduca acum solutii concrete de rezolvare a problemelor macroeconomice aparute in siajul turbulentelor internationale. Caracterul profund aplicativ al propunerii se refera la modul de proiectare, dezvoltare si rafinare a instrumentelor financiare inovative, analiza concreta a posibilitatii efective de implementare in piete, combinarea si adaptarea diverselor teorii in cadrul SSFA, implementarea cercetarilor in domeniul sistemelor dinamice neliniare, implementarea conceptelor de rationalitate institutionala si irationalitate individuala, balansarea mixului politicilor financiare/monetare in perioade turbulente si de crize contagioase, elaborarea de solutii inovative pentru finantarile strategice.

            Analiza functionala confera avantajul ca in proiectarea sistemelor financiare, functiile financiare sunt factori exogeni, iar structurile institutionale specifice sistemelor sunt factori endogeni, determinati de caracteristicile dinamismului actual din societatea contemporana globalizata. Termenul structura institutionala include institutiile financiare, pietele financiare, produsele, serviciile, organizarea functionala si infrastructura suport, regulile si sistemele de contabilitate. Cadrul propus porneste de la o teorie  inovativa noua, aplicata pentru proiectarea sistemelor financiare din Romania in noul context postintegrare, afectat de crizele globale multiple.

            Sinteza structurala si functionala avansata (SSFA) este o metoda profund inovativa construita pe baza a trei piloni functionali: teoria neoclasica, noua economie institutionala si teoria financiara de abordare in perspectiva.

            Proiectul isi propune realizarea de cercetari teoretice si aplicative cu ajutorul noului cadru SSFA, importante pentru Romania datorita impactului asupra cresterii economice, a locurilor de munca si a competitivitatii in contextul complicarii problemelor postintegrarii europene. Acestea sunt utile in procesele de management al investitiilor si optimizarea managementului activelor si portofoliilor complexe, supuse presiunilor si socurilor externe si au un impact major asupra cercetarilor in domeniul economic din Romania.

            Cadrul integrat de proiectare a tehnologiilor inovationale si managementul sistemelor financiare cu ajutorul SSFA au avantajul crearii unui nou sistem financiar care sa furnizeze mijloacele de transformare a inovatiei tehnice intr-o implementare eficienta si suficient de extinsa, astfel incat sa valorifice impactul progresului tehnologic, cerinta esentiala pentru cresterea si dezvoltarea economica. Astfel, in perioda postintegrare, Romania trebuie sa-si restructureze sistemele financiare si sa considere nu doar politicile monetare si fiscale pe termen scurt, si impactul acestor politici asupra procesului de economisire si de formare a capitalului la nivel macroeconomic, dar mai ales modul in care schimbarile la nivelul institutiilor financiare vor influenta comportamentul pietelor si perspectivele de dezvoltare economica pe termen lung.

            Modificarile substantiale si adaptarile la nivelul implementarilor institutionale sunt absolut necesare in Romania deoarece exista diferente istorice, culturale, politice si legislative, iar oportunitatile  Romaniei ca tara aflata in proces de restructurare a sistemelor financiare de a utiliza cele mai bune practici ale sistemelor existente prin incorporarea tehnologiilor financiare de ultima generatie trebuie sa se faca intr-un mod ordonat si corect.

            Propunerea de proiect vine sa completeze necesitatea reala de dezvoltare a unui domeniu teoretic absolut nou, dar care ofera perspective aplicative extrem de interesante, cu atat mai mult cu cat noile cercetari economice cu caracter aplicativ vin sa acopere un spatiu aproape inexistent in literatura de specialitate din tara noastra. Consideram ca cercetarea care urmeaza a fi intreprinsa se incadreaza in prioritatile europene si este posibila colaborarea ulterioara cu parteneri externi.